Peter Streijffert

Image

Biografi

Peter Streijffert är författaren, kocken, odlaren och föreläsaren som älskar att upptäcka smaker och se hur de bäst passar ihop. Han är en miljökämpe som själv odlar det mesta av sin egen mat och gärna berättar om sina knep. Föreläsningar om ekologisk odling eller mat- och vinprovningar sker alltid med ett gott humör. Och en ukulele nära till hands.

Följ Peter Streijffert

Böcker

Image

Blomstermat

Många fler blommor än du tror är ätbara och kan användas på allehanda sätt; som prydnad, ingrediens, garnering eller krydda. Vi äter ju inte bara med munnen utan också med ögonen så blommor kan göra underverk för upplevelsen av maten! Dessutom är de bra för våra pollinatörer.

Så dekorera dina bakverk, drinkar och sallader med ätbara blommor som rosor, anisisop, syrener och lavendel. Upptäck nya smaksättare. Styvmorsviol har en smak som påminner om mint, fänkålsblommor smakar anis, lavendel har en mer parfymig touch, fläderblommor smakar superfräsch fruktighet och penséer har en örtig ton.

Läs mer
Image

Bokashi - för en bättre jord

Bokashi är det nya, smarta sättet att ta hand om matavfall. Det funkar lika bra i stan som på landet.

Det enda du behöver är två hinkar under diskbänken och bokashiströ eller spray, för att snabbt låta mikroorganismerna ta hand om allt organiskt avfall. Blandar du dessutom i biokol i hinken så blir processen luktfri och till och med klimatpositiv.

Efter bara några veckor kan du gräva ner det och efter ytterligare ett par veckor har det blivit till näringsrik jord.

Läs mer
Odla i stan

Odla i stan

Du möter odlare, makalösa trädgårdar och odlingar samt spännande begrepp som hugelbäddar, bokashi och tidningspapperskrukor. Dessutom får du mängder av odlingstips, kulinarisk rådgivning och rådiga förhållningssätt.

Boken är skriven med Stockholmsperspektiv men, som Gunnel Carlson skriver i förordet, det spirar och prunkar i stora delar av landet. Ja, även internationellt märks det att stadsodling är på frammarsch.

Läs mer
Image

Vego & vin

Att kombinera vin med vegetarisk mat är en konst som som få behärskar. Väldigt lite finns skrivet om samspelet mellan gröna rätter och ädla drycker.

Men i den här boken guidas du av författaren, kocken och vinkännaren Peter Streijffert som generöst delar med sig av tankar och erfarenheter kring vin, mat och grönsaksodling – och ger dig massor av spännande vegetariska recept på allt från alger till grillade desserter.

Läs mer
Image

Smak: Mat och vin – de bästa kombinationerna

Upptäck smakernas värld. Vad avgör hur maten och vinet smakar? Hur gör man för att undvika dåliga kombinationer och hur prickar man rätt?

Peter Streijffert lotsar dig till smakupplevelser du inte visste fanns. Med hundratals vinprovningar och matkurser i ryggen berättar han på ett avslappnat och ledigt sätt hur du väljer de bästa vinerna till den mat du vill äta, oavsett om det är vardag eller fest. 

Läs mer
Image

Odla för köket

När du planterar persilja på fönsterbrädan är du plötsligt på väg att bli en odlare. Att odla för köket handlar lika mycket om matlagandet. Allt som du odlar kan användas. Du skördar och tillagar när det är som bäst.

Här får du odlingstips för den mindre odlingen, för balkong, uteplats, trädgård och kolonilott. Hur du planerar och lägger upp din lilla odling för att få så bra råvaror som möjligt till köket. Plus recept förstås.

Läs mer
Image

Matduellen – Hemlagat vinner

Hemlagad lunch för bara 9 kronor i snitt, är det möjligt? Ja, det har Peter Streijffert bevisat många gånger om i sin matduell, som han utkämpat på webben sedan 2008. Varje dag jämför han kostnad och tidsåtgång för sin hemlagade mat med Findus snabbaste snabbmat. Och han vinner. I skrivande stund är ställningen 273–14 till Peter.

Ändå gäller duellen bara de grenar som Findus borde vara bäst på – tid och pengar. 

Läs mer