Bli utgiven

Image

Satsa på din egen bok

Blue Publishing har en bred utgivning och satsar i första hand på genomarbetade produktioner av hög kvalitet. Många av våra böcker släpps som pappersbok, e-bok och ljudbok.

Vi sköter även backlistutgivning för författare som äger rättigheterna till texter som inte längre distribueras. Vi söker dig som vill arbeta aktivt med ditt författarskap och som är beredd att satsa ekonomiskt på din bok. Genom att investera i den egna produktionen får du behålla större delen av vinsten. Vår modell passar dig som vill arbeta långsiktigt och själv medverka till att bygga upp ett författarskap med en trogen och återkommande publik.

Fördelarna

  • Kvalitetsbedömning av ditt manus.
  • Snabb process från manus till färdig bok.
  • Som författare får du 75 procent av intäkterna.
  • Du är hela tiden delaktig i produktionen och marknadsföringen av din bok.
  • Professionell hjälp i alla led av utgivningen.

Varje bok har sina speciella förutsättningar. Vi sätter alltid ihop ett individuellt utformat utgivningspaket som innehåller exakt de delar du behöver för att få text, design och tryck på plats. Och du får alltid ett fast pris att ta ställning till innan vi skriver kontrakt. Att bekosta utgivningen kan självklart vara svårt för dig som inte har ett eget kapital. Men lugn – det går oftast att lösa. Vi har bland annat ett samarbete med låneförmedlaren Toborrow som kan hjälpa till. Kontakta oss så ger vi dig förslag på olika finansieringsmöjligheter.


Så här fungerar det

Vi börjar med att göra en snabb genomläsning av ditt manus eller bokidé och gör en bedömning av bokens potential. Vi jobbar bara med böcker som vi bedömer kan bli framgångsrika. Om vi bestämmer oss för att vi vill ge ut boken så ger vi dig ett kontraktsförslag och en kostnadsberäkning som innehåller alla kostnader för produktionen av boken – textredigering, formgivning, korrekturläsning, tryck, projektledning med mera. Du får också våra priser för marknadsföring, distribution och försäljning.

Vi skriver bara kontrakt med företag. Har du inget företag sedan förut hjälper vi dig med att bilda ett. En enkel firma räcker. Ett annat alternativ är att anlita ett egenanställningsföretag, till exempel Frilansfinans eller Cool Company.

Varje bok är unik och vi strävar efter att vara så flexibla som möjligt. Det är du som författare som styr och du betalar endast för de tjänster du behöver. Vi ser gärna att du själv engagerar dig i både produktionen och marknadsföringen. När vi är överens om arbetsgången och priserna och kontraktet är undertecknat börjar vi jobba med boken. Vi samarbetar med professionella redaktörer, formgivare och andra kreatörer. Parallellt med pappersboken gör vi i princip alltid en e-bok. Vi har även en egen ljudstudio och kan hjälpa till med produktion av ljudbok.

Som författare får du bättre kontroll över alla steg i produktionen. Det är du som i slutändan godkänner texten, designen på omslaget, provtrycket med mera. När bokens titel och designen på omslaget är klart kan jobbet med att marknadsföra boken börja. Vi hjälper dig med att skriva pressrelease och säljtext och ser till att boken blir synlig. Tillsammans går vi igenom vilka marknadsaktiviteter som passar din bok och diskuterar möjligheter som provläsningsfil, releasefest, passande pr-aktiviteter, bokmässa med mera. Vi samarbetar med Stjärndistribution och Axiell för att kunna sprida de olika formaten av boken maximalt och i samtliga etablerade kanaler. När boken kommer från trycket skickar vi ut recensionsexemplar, kontaktar handeln och media. Hur mycket vi på förlaget gör och hur mycket du gör själv är något vi kommer överens om från början och sätter en prislapp på. Vi coachar dig, tipsar och förser dig med säljmaterial hela vägen. Men generellt tycker vi att författaren nästan alltid är en bättre ambassadör för sin bok än förlaget.

Skicka in ditt manus

Sänd oss ditt manus som wordfil eller pdf och bifoga gärna en kort bakgrund om dig själv och dina tankar kring din text. Skicka ditt manus med e-post till: publishing@blue.se.


Skönlitteratur

Vår skönlitteratur spänner från nervpirrande spänningsromaner till ungdomsböcker. Och allt däremellan. Har du ett manus som är genomarbetat och som du är beredd att gå vidare med så tittar vi gärna på det. Du får ett snabbt utlåtande om vi tycker att din text har potential eller inte.

Vi erbjuder också lektörsläsning vilket är en noggrann genomläsning av hela manuset och en skriftlig utvärdering av texten. Vi analyserar språket och tittar på bokens struktur. En bra hjälp för att ta en text till nästa nivå.

Fackböcker

Vi ger ut fackböcker av olika slag och hjälper experter, konsulter och föreläsare inom olika områden nå ut med sina kunskaper. Om du inte är van vid att skriva själv kan vi givetvis bistå med textgranskning men även förmedla en duktig spökskrivare.

Vanligtvis ges boken ut som pappersbok och som e-bok men beroende på vilken målgrupp och inriktning din bok har kan ljudbok också vara ett alternativ. Många som föreläser regelbundet väljer att själv sälja böcker vid föreläsningar eller möten med kundgrupper. Ett sätt att öka intäkterna, ha direktkontakt med läsarna och stärka varumärket.

Livsberättelser

Vill du berätta om ett spännande levnadsöde? Ditt eget eller någon annans. Vi publicerar biografier och memoarer, och lyssnar gärna till din idé. Du behöver inte ha ett färdigt manus; ett utkast kan räcka som startpunkt för ett samtal om den biografi du planerar. Vi kan assistera med både textcoachning och professionell skrivarhjälp om det behövs.

Återutgivning

Böcker som tidigare varit utgivna på ett annat förlag och som du äger rättigheterna till kan få ett nytt liv hos oss.

Vi hjälper författare med återutgivning, så kallad backlistutgivning. Den nya utgivningen kan ske i olika format (på papper, som e-bok eller ljudbok). Vi kan även hjälpa till med marknadsföring av boken. Varje återutgivning av en bok är speciell så kontakta oss för en bedömning av titelns förutsättningar och kostnader.


Image

Jag har fått ett bra stöd

”Samarbetet med Blue Publishing har fungerat väldigt fint. Jag har fått ett bra stöd kring text, stipendieansökningar och marknadsföring. Och jag är väldigt nöjd med bokens formgivning, vilket är en viktig del för mig.”

Sofia Wrangsjö. Författare till "Att vara människa - livsfilosofi utifrån Viktor E. Frankl".

Image

Ett genuint intresse

"Mitt beslut att välja Blue Publishing byggde i huvudsak på det genuina intresset hos dem att verkligen vilja hjälpa mig. Under arbetet med min bok visades en stor branschkunskap som helt klart fick min bok att bli som jag ville. Stor hjälp med många kreativa inslag i marknadsföringen har nu fått bra fart på försäljningen."

Bo Gustafsson. Författare till "Förhandla – från strikta regler till dirty tricks".

Image

Jag är mycket nöjd

”Blue publishing har hjälpt mig att få ut tre böcker i nytryck och jag är mycket nöjd.”

Ingela Bendt. Författare till "Madonna", "Ett hem för själen – Ellen Keys Strand" och "Ett litet barn dör – Ett ögonblicks skillnad".