Odla i stan

»Odla i stan« är min lägesrapport från Stockholm. Detta är gatuodling just nu – alla aspekter. Från fönstersmygen, via balkonger och parkodling till friland och hydroponisk odling.

Du möter odlare, makalösa trädgårdar och odlingar samt spännande begrepp som hugelbäddar, bokashi och tidningspapperskrukor. Dessutom får du mängder av odlingstips, kulinarisk rådgivning och rådiga förhållningssätt.

Att odla är en livsstil och ett sätt att förändra världen. Jag är en politisk odlare – tro inget annat.

Boken är skriven med Stockholmsperspektiv men, som Gunnel Carlson skriver i förordet, det spirar och prunkar i stora delar av landet. Ja, även internationellt märks det att stadsodling är på frammarsch.

- Peter Streijffert

Ur förordet

"En bit jord är allt man behöver. För den som har en trädgård är det enkelt, jorden finns och säkert också platsen. Men det kan räcka med en balkong, en fönsterbräda eller en liten plätt utanför terrassdörren – det går att odla överallt.

Just nu känns det väldigt hoppfullt. Många unga människor som inte har kunskap om odling med sig hemifrån skaffar odlingslotter eller går med i stadsodlingsgrupper, ser till att hitta platser att odla på i staden – runt asfalten och bilarna."

- Gunnel Carlson

Sagt om boken

"När jag var i 20-års åldern sådde jag några ringblomsfrön på bakgården till hyreshuset där jag bodde. Jag tror det var de första fröna jag sådde i vuxen ålder. Jag önskar att jag hade haft den här boken då - jag tror faktiskt att jag hade kunnat härja ganska fritt på gården eftersom huset var rivningshotat - om jag bara inte känt mig så ensam med mitt odlarintresse.

Peters bok är fylld av tips och odlarglädje för dig som vill odla inne, på balkong eller en gudsförgäten bakgård. Han har också gjort besök hos andra stadsodlare, det gör mig så glad att det blivit en hel rörelse att odla i stan!"

- Eva Robild
  • Utgiven: 2019
  • 208 sidor
  • Format: Inbunden, e-bok
  • Inbunden ISBN: 9789186293642
  • E-bok ISBN: 9789186293680
  • Formgivare: Eva Karlsson
  • Fotografier: Lars Hallström
Mer om författaren

Fler böcker av Peter Streijffert

ImageImageImageImageImage