Lars Torstenson

Image

Biografi

Lars Torstenson arbetade som journalist på Sydsvenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning innan han 1987 anställdes på dåvarande monopolet Vin&Sprit som varuredaktör med uppgift att prova och beskriva vin. Ett år senare förflyttades han till Frankrike och den nyinköpta vin- och kursgården Domaine Rabiega, där han blev kvar i 18 år.

Under tiden hann han göra sig ett namn i det konservativa vin-Frankrike. 1994 utsågs han av gourmet-magasinet GaultMillau till ”Vigneron de l’année” och hans viner från Domaine Rabiega (kallade Clos Dière) och arrendegården Château d’Esclans hann få över 300 medaljer mellan 1988 och 2005.

Lars Torstenson är fortfarande bosatt i Frankrike. Sedan 2006 är han vinmakarkonsult och hjälper andra vingårdar att producera och utveckla vin. Han är också en populär föreläsare, driver en blogg och skriver enstaka artiklar.

Vid sidan av framgångarna som vinmakare har Lars Torstenson skrivit ett flertal böcker sedan debuten 1986. Både skönlitterärt och fakta, utgivet både på svenska och danska.

I Sverige utsågs 2011 hans »Vinprovning – så upplever du vinets alla möjligheter«  av Måltidsakademien till ”Årets dryckesbok”, i Danmark belönades 2001  »Mama Lopez’ Catalanske Kogebog« med World Gourmand Cookbook Award (och Berlingske Tidende utsåg den till ”Årets udgivelse 2001”) och nu senast utnämnde Matbloggspriset bloggen www.vinifierat.se till Sveriges bästa dryckesblogg.

Lars Torstenson var sommarvärd  i Sveriges radio 1997.

Sagt om Torstensons böcker

”ett debuskop fullt av märkvärdiga bilder, Lesefruchte, vildsinta uppslag, ibland nästan gaggigt självupptagna filosofem, sanslösa skämt, dödliga allvarligheter och barnsligheter … Börja brottas med den här texten! Kanske får du ner den på rygg, om du är stark och har ögonen med dig.”  
- Hans Alfredson i förordet till romanen ”(Stadd i)Statisk rörelse”  (1995)

”Boken beskriver inte verkligheten – den ÄR verkligheten. Just lika absurd.”
- Unni Drugge i magasinet April om romanen ”Anakolut”

”Skickliga, spännande och skitroliga noveller.”
- Tidningen Café, om novellsamlingen ”Ditt och mitt livs novell”

”Lättläst och underhållande …”
- Viet G:son Berg, Bibliotekstjänst om romanen ”Skördeoffer”.

”Underfundig och skarpsinnig novellblandning med blodtörstiga, irriterande och trofasta personligheter… Läses med skratt, lätthet och en och annan eftertanke…”
- Mischa Billing, Aftonbladet om novellsamlingen ”Vinifiktioner”

Följ Lars Torstenson

Böcker

Herdedikter & Mord

En herdepojke försvinner spårlöst. När den lokala polisen går bet på att lösa gåtan infinner sig flera detektiver för att hjälpa till. Bland dessa kommissarie Maigret, Tintin och Miss Marple.

Lars Torstensons femte roman är en burlesk deckare. Eller kanske en skröna fylld av skrönor. ”Man ska ha kul när man läser den här boken”, säger författaren.

Läs mer

Bränna vass. och andra berättelser

Man vet var och hur de Torstensonska novellerna börjar men aldrig var och hur de slutar. I den till synes fridfulla vingården går en seriemördare lös. På NK i Stockholm blir en man ihjälslagen när han inte kan skilja på gummi och gummi. I fransk teve gör poeten Francois Villon bort sig när han tafsar på programledaren. Från en krypta sänder de döda radio och moraliserande lyrik.

Lars Torstensons texter tar ofta avstamp i en vardag vi alla känner igen. Men de slutar lika ofta på högst oväntade sätt. Ibland blir det rent absurt. Precis så som vardagen är om vi förmår att se den genom dess eget raster. Kanske ska det kallas absurd realism, denna blandning av  skrattretande absurdism och allvarliga passager i realismens fåra.

Läs mer