Ett hem för själen – Ellen Keys Strand

Ett hem för själen är en berättelse om Ellen Keys liv via en vandring genom rummen på Strand, hemmet vid Vättern som hon skapade och flyttade in i 60 år gammal 1910.

Med text och vackra bilder av Ingela Bendt. Ny utgåva 2016 av boken som hittills sålts i uppåt 40 000 ex.

Ellen Keys Strand liksom Carl och Karin Larssons Sundborn stod för de nya idéerna vid förra sekelskiftet. In med ljus och funktion.

Ellen Key blev en världsberömd författare. En nyckel till sin tid – som chockerade samtiden med sin kärlekslära och vars idéer om pedagogik och barnuppfostran präglar oss än i dag.

På Strand förverkligade Ellen Key sin vision om vardagsskönhet – hemmet som en levande plats, med konst och blommor, öppet för ljuset och för vännerna. Men också hemmet som skydd och viloplats med möjlighet till eftertanke.

Ett hem för själen är ett personligt porträtt av Ellen Key – här möter vi kvinnan som utvecklade en livstro och som vände sig till naturen för att hämta kraft och finna stillhet.

Ingela Bendt är författare, journalist och fotograf. Som barn bodde hon sommartid granne med Strand, kom tillbaka som stipendiat i vuxen ålder och återvände sedan under flera somrar för att skriva och fotografera. Står bakom facebooksidan Ellen Key säger med citat av författaren.
   »Hon har startat Spädbarnsfonden, skapat en mässa för separerade: När det känns som allt har brustit och skrivit böcker som ­Refugium – trädgård som tillflykt, Mörker och ljus – små barns livsfrågor är också vuxnas och Ett litet barn dör – ett ögonblicks skillnad.

Sagt om boken

"Ett vackert och respektfullt porträtt av Ellen Key och hennes hem Strand … En skickligt uppbyggd berättelse, lättläst och engagerande skriven och rikt illustrerad med gamla och nya fotografier." 
- UPPSALA NYA TIDNING
"En mycket vacker bok att njuta och inspireras av."  
- HUDIKSVALLS TIDNING
"Ett praktverk om en unik kvinna och det fantasieggande, sköna hem hon skapade." 
- AFTONBLADET
  • Utgiven: 2016
  • 157 sidor
  • Format: Flexband
  • ISBN: 9789186293314
  • Formgivare: Kerstin Nord
  • Fotografier: Ingela Bendt
Mer om författaren

Fler böcker av Ingela Bendt

ImageImage