Sakina Ntibanyitesha

Image

Biografi

Sakina Ntibanyitesha föddes i Burundi runt 1975. Hon växte upp hos sin mormor men har stått på egna ben sedan hon var 12 år. Under hennes flykt undan krigets fasor utsattes hon för ständiga övergrepp, hon våldtogs, fängslades och torterades, men överlevde.

2003 fick Sakina flyktingstatus hos FN och hamnade så småningom i Luleå i Sverige. Hon utbildade sig till undersköterska och började samtidigt skriva om sitt liv. 

»Jag har så mycket att berätta och det tar aldrig slut. Varje dag jag vaknar dyker berättelser upp i minnet som jag vill förmedla«, säger hon.

 

Böcker

Image

Ormbarn

Ormbarn är Sakina Ntibanyiteshas egen berättelse från Burundi, Rwanda och Kongo. Om ett barns och ung kvinnas utsatthet i skuggan av etniska konflikter och krig. Om ett nästan ofattbart lidande i ett samhälle genomsyrat av våld och hat, där männen tar för sig av kvinnor som kommer i deras väg och där ett människoliv inte är mycket värt.
Sakina Ntibanyitesha växte upp utan sina föräldrar. Hennes skolgång blev eftersatt, men hon fick sin mormors berättelser vid lägerelden. 

Läs mer
Image

Farligare än djur

Farligare än djur är Sakina Ntibanyiteshas andra bok om sin ungdom och flykt undan kriget i Burundi, Rwanda och Kongo. Den här boken tar vid där den första boken, Ormbarn, slutade. 

Vi får följa Sakina i hennes kamp för överlevnad. Hon strider för att ge sin son ett drägligt liv, men har också två andra föräldralösa barn med sig när hon flyr från den ena krigshärden till den andra. 

Läs mer
Image

Krig i paradiset

Kabibi, Igala och Anastasia möts i ett flyktingläger i Kongo-Kinshasa. De lyckas få flyktingstatus genom FN och komma till det paradis de drömmer om. Men till deras sorg hamnar de i olika världsdelar.

Kabibi hamnar i en liten stad i norra Sverige – ett långt steg från den lilla byn i Burundi, där hon växte upp.
Hon försöker förstå de tystlåtna människorna i hennes nya hemland. Hon läser svenska på sfi, hon går på disco och får oväntat nya vänner i det homosexuella paret Chris och Jahn. 

Läs mer
Image

Zingele

Zingele är den tredje delen i Sakina Ntibanyiteshas berättelse om sitt liv. Hon flydde från krigets Kongo-Kinshasa 2003 och hamnade i Luleå.

I boken återvänder Sakina till sin barndoms afrikanska sagor. Zingele är Sakina Ntibanyiteshas alter ego och i boken återger hon några av sagorna från sin barndom. Parallellt med dessa berättar hon om sitt och sin sons liv i Sverige och reflekterar över sagornas giltighet för den verklighet hon möter i dag. 

Läs mer