Krig i paradiset

Kabibi, Igala och Anastasia möts i ett flyktingläger i Kongo-Kinshasa. De lyckas få flyktingstatus genom FN och komma till det paradis de drömmer om.

Kabibi hamnar i en liten stad i norra Sverige ett långt steg från den lilla byn i Burundi, där hon växte upp. Hon försöker förstå de tystlåtna människorna i hennes nya hemland. Hon läser svenska på sfi, hon går på disco och får oväntat nya vänner i det homosexuella paret Chris och Jahn. Hon träffar svensken Bo, och lär känna Ester från Uganda som vill hjälpa henne att hitta en rik gubbe att gifta sig med.

Vi får följa de tre tjejernas öden i sina nya hemländer, hur de plågas av sina ohyggliga minnen från kriget och sin hemlängtan. Det paradis de drömde om visade sig inte finnas. Även här pågår ett krig.

På Bokmässan i Göteborg 2014 mottog Sakina De Vylder-stipendiet för Invandrar­författare.

Sakina Ntibanyitesha föddes i Burundi runt 1975. Hon växte upp hos sin mormor men har stått på egna ben sedan hon var 12 år. Under hennes flykt undan krigets fasor utsattes hon för ständiga övergrepp, hon våldtogs, fängslades och torterades, men överlevde. 2003 fick Sakina flyktingstatus hos FN och hamnade så småningom i Luleå i Sverige. Hon utbildade sig till undersköterska och började samtidigt skriva om sitt liv. Sakina Ntibanyitesha debuterade 2012 som författare på svenska med två självbiografiska böcker, utgivna på Blue Publishing. Första boken Ormbarn handlar om hennes barndom i Burundi. I den andra delen Farligare än djur, skildrar hon sina upplevelser i kriget.

Sagt om boken

"En stark berättelse av en stark kvinna. Ingen kan läsa utan att beröras."
Karin Malmsten, Sveriges Radio
"Jag hoppas att många läser hennes böcker. Då förstår man på riktigt vad krig gör med män­niskor."
Malou von Sivers, TV4
"En gripande skildring av en stark ung kvinna, som trots hemlängtan och minnen av ofattbara grymheter lyckas skapa sig ett bra liv"
Inger Wassenius, BTJ

  • Utgiven: 2015
  • 278 sidor
  • Format: Danskt band
  • ISBN: 9789186293277
  • Formgivare: Stefan Lundström
Mer om författaren

Fler böcker av Sakina Ntibanyitesha

ImageImageImage