Image
  • Utgiven: 2021-10-05
  • 272 sidor
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789189205192
  • Formgivare: Eva Karlsson
Mer om författaren

Hem till Niemis

Helsingfors skärgård den 28 juni 1914. Gerda är på sommarnöje tillsammans med sina två döttrar när hennes man Oskar ringer från hemmet i Vasa. »Kriget bryter ut snart, du måste åka hem till Niemis. Det är bråttom. Gränsen till Sverige stängs om tre dagar.«

I all hast lämnar de sommarön och påbörjar den långa resan till Niemis, Oskars föräldragård i svenska Tornedalen. I Helsingfors hamn trängs ryska krigsfartyg. På järnvägsstatio­nen vimlar resenärer och ryska soldater. Biljetterna till Torneå är slut, men Gerda lyckas muta till sig platser i en godsvagn.

Resan till Torneå är en resa genom Gerdas förflutna: En släktsaga som handlar om fasta släktband, starka kvinnor i en mansdominerad värld, kärlek, otrohet, besvikelser och oro för framtiden. Kommer storhertigdömet Finland att helt införlivas med Ryssland? Har Oskar och sönerna lyckats fly till Sverige, eller har de tillfångatagits? Måste familjen lämna hemmet i Vasa och flytta till Niemis som hon hoppades att hon hade lämnat för gott?Sagt om boken

"En fascinerande debutroman"
Hans Olov Ohlson, NSD

"Hem till Niemis är en historisk roman som utspelar sig i finska Österbotten och svenska Tornedalen mellan åren 1881 - 1914. Annette von Sydow är jurist och romanen är hennes debut.

Den är inspirerad av verkliga händelser ur hennes släkts historia; familjen Wåhlberg i Uleåborg och familjen Utterström i Tornedalen. Gerda befinner sig på sommarnöjet utanför Helsingfors med de två döttrarna när maken Oskar ringer från Vasa och säger att hon måste bege sig till släktgården Niemis innan den av ryska soldater bevakade gränsen till Sverige stängs. Vi får följa Gerdas dramatiska resa, samtidigt som hon blickar tillbaka på sitt liv: den trygga uppväxten med familjen i Uleåborg, mötet med kärleken Oskar, mitt i ett politiskt spänt läge där Ryssland försöker införliva Finland i det ryska imperiet.

Språket är väl anpassat till tidsandan. Dialogen blir lite pratig på vissa ställen och bromsar då upp tempot, även om politik måste ha varit ett relevant samtalsämne under en samhällsomvälvande tid. Författaren målar upp inlevelsefulla scener och karaktärer i tidstypiska miljöer och väver skickligt in tidsmarkörer såsom mordet på guvernör Bobrikov. En läsvärd släktsaga om relationer mellan människor och grannländer under en historiskt intressant epok. En bra bok speciellt för historieintresserade läsare."
BTJ, Monica Wiksten Gideonsson


Pressbilder

Pressbilderna får endast användas vid presentation eller marknadsföring av författarens böcker. Fotograf ska anges vid publicering. För övrig användning eller frågor kontakta publishing@blue.se.

Image
Image
Image

Böcker av Annette von Sydow

Image
Image

Dela vidare