Image
  • Utgiven: 2023-05-25
  • Inbunden
  • 280 sidor
  • ISBN: 9789189205741
  • Formgivare: Eva Karlsson
  • Serie: Niemisserien 

Brevet till Sally

Författare: Annette von Sydow

TORNEDALEN 1914. Gerda och hennes stora familj har bosatt sig i Hapa­randa och Niemis efter att de tvingats lämna det krigsdrabbade Finland.

Gerdas tillvaro präglas av oro för sina syskon och vänner som är kvar i det gamla hemlandet. Genom dem följer hon den dramatik som utspelar sig där: det blodiga inbördeskriget efter självständigheten och presidentvalet när Gerdas svåger, John Ståhlberg, väljs till republikens förste president.

I Haparanda börjar problemen torna upp sig för Gerdas familj. Hennes man Oskar är svårt deprimerad och kusinen Boa, som förvaltat fädernegården Niemis, skjuter sig. Hela familjeimperiet faller samman och det ryktas om oäkta barn, förskingringar, konkurser och mordbrand. Skvallret får familjen att flytta till Stockholm där Gerda försöker infria sin heta önskan att alla barnen ska få utbildning.

BETANIASTIFTELSEN 1943. I ett sista brev till barndomsväninnan Sally summerar Gerda sitt liv: »Tänk Sally på vår ungdom, huru sorgfri var den ej jemnförd med de unga. som nu växa upp. Wåra sorger och bekymmer de voro ett intet«.

Brevet till Sally är den fristående fortsättningen på Hem till Niemis och är en resa genom Gerdas liv; en berättelse baserad på verkliga händelser som handlar om fasta släktband, starka kvinnor i en mansdominerad värld, kärlek, och oro inför framtiden.


Sagt om boken

"I romanen Brevet till Sally, uppföljare till debuten Hem till Niemis, berättar Annette von Sydow om sin finlandssvenska släkt och deras situation under en svår tid i Finlands historia. Gerda och hennes ständiga oro för sina prominenta politiskt engagerade finska släktingar och hennes problem på hemmafronten står i fokus och läsaren får en intressant bild av situationen i Finland och Haparanda under och efter första världskriget. En mycket bra familjesaga, välskriven och adekvat illustrerad med privata familjefotografier. Helhetsbetyg 4"
Elisabeth Brännström, BTJ

"Familjen Utterström har gjort sig förmögen på gränstrafik och valutaväxling i gränsstaden. De har rötterna i den fina herrgården i Niemis, nuvarande Luppio, en bit uppefter Torne älv. Så en dag är kriget över och de ryska rublerna är värdelösa. I stället för gulaschbaroner är det kronofogden som knackar på ytterdörren för indrivning av skulder. Den välbeställda familjen blir utfattiga och familjens far Oskar sjunker in i apati. Med lån från släktingar i Finland flyttar familjen till Stockholm och då tar romanbygget fart."
Jan Bergsten, NSD


Beställ recensionsexemplar

Pressbilder

Pressbilderna får endast användas vid presentation eller marknadsföring av författarens böcker. Fotograf ska anges vid publicering. För övrig användning eller frågor kontakta publishing@blue.se.

Image
Image
Image

Böcker av Annette von Sydow

Image
Image

Dela vidare