Dömda

Allt började när en vän till Thérèse Juel blev dömd för ett sexualbrott. När hon granskade fakta i målet upptäckte hon mängder av motsägelser och orimligheter. Det skapade ett engagemang som 2010 resulterade i boken »Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige«. Nu nio år senare kommer här hennes uppföljare.

I den här boken tar Thérèse Juel upp flera kända fall och ger läsaren en annan inblick än den som media tidigare gett.

I kapitlet med sos-sjuksköterskan som inte skickade ambulans visar hon att det fanns flera som hade kunnat skicka ambulans men det var bara den i media kände sos-sjuksköterskan som blev uthängd som syndabock.

Ett annat kapitel handlar om processen mot den så kallade Kulturprofilen, men här skriver Thérèse Juel om fallet sett ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Efter att ha beviljats resning friades 2018 den tidigare morddömde Esa Teittinen, men hur gick det till när hovrätten överprövade målet? Thérèse Juel var där och berättar om rättegången ur ett personligt perspektiv.

Sagt om boken

»Uppskakande läsning om svensk rättssäkerhet.«
- Britt Jacobsson, Länstidningen

Sagt om Thérèse Juel

»Thérèse Juel skriver bra och koncist. Hon har i både bokform och debattartiklar, bland annat i Dagens Juridik, ställt viktiga frågor som rättssäkerhet och bevisvärdering på sin spets – frågor som annars inte brukar få särskilt stor plats i den svenska debatten men som förtjänar betydligt större utrymme.«
- Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik
  • Utgiven: 2019
  • 288 sidor
  • Format: Danskt band
  • ISBN: 9789186293659
  • Formgivare: Eva Karlsson
Mer om författaren