Tonchi Percan

Image

Biografi

Tonchi är frilansjournalist, född 1955 i Kroatien. De senaste två åren har han jobbat som reporter åt Medierna i P1, Sveriges Radio. Tidigare var han redaktör på tv8 samt grävande journalist och utrikesreporter på Sveriges Television. Tonchi har varit medproducent till flera internationellt uppmärksammade dokumentärer i Sveriges Television. En av dem är »Cigarettkriget« från 1998. I filmen skildrar han hur den serbiske expresidenten Slobodan Milosevic smugglade cigaretter till Sverige för att finansiera sina krig på Balkan. En lukrativ smuggling som resulterade i mordet på »gangsterkungen« Dragan »Jokso« Joksovic på Solvalla samt uppgörelser och avrättningar i undre världen över hela Sverige.

»Min pappa var terrorist« är en annan dokumentär som Tonchi producerat. Den visades i TV4 2004 och handlar om Johan från Falun som upptäcker att hans okända pappa var med i två av de första terroristdåden i Sverige i modern tid: ambassadörsmordet och flygplanskapningen i början av 70-talet. I pappans hemland Kroatien upptäcker Johan dock att pappan betraktas som hjälte.

Maria Wetterstrand – Kronprinsessan är Tonchi Percans första bok.

 

Böcker

Image

Maria Wetterstrand – Kronprinsessan

Maria Wetterstrand var före valet 2010 den klarast lysande super­stjärnan i svensk politik. Hon var populärare än Mona Sahlin och åtnjöt nästan lika stort förtroende som Fredrik Reinfeldt. Och hon gick hem bland de unga väljarna. 

Vem är hon då, vår yngsta partiledare och nya stjärnpolitiker? Här får vi veta mer om hennes uppväxt i Eskilstuna, där hon föddes 1973 och som 15-åring bildade en lokalavdelning av Grön Ungdom. Vid 23 blev hon språkrör för ungdomsförbundet på riksplanet. 2001 blev hon riksdagsledamot och året efter språkrör för Miljöpartiet de Gröna.

Läs mer