Maria Wetterstrand – Kronprinsessan

Maria Wetterstrand är just nu den klarast lysande super­stjärnan i svensk politik. Hon är mer populär än socialdemokraternas Mona Sahlin om man får tro de senaste opinionsundersökningarna. Och framför allt går hon hem bland unga väljare.
En Sifo-mätning visar att bara Fredrik Reinfeldt åtnjuter större förtroende än Maria Wetterstrand. 
Undersökningen är unik också ur en annan aspekt: Aldrig har förtroendet ökat så kraftigt mellan två mätningar som det nu gör för Miljöpartiets språkrör.

Vem är hon då, vår yngsta partiledare och nya stjärnpolitiker? Vem var hennes förste pojkvän och hurdan är hennes man, den finske politikern Ville Niinistö, vars familj tillhör det politiska toppskiktet i Finland?
Vad säger hennes skolkamrater om sin klasskompis som nu intar maktens korridorer i Stockholm? Vad gör hon förutom politiken?
Vilken ministerpost får hon om de rödgröna vinner valet? Och vad ska hon göra nästa år när hennes mandat som Miljöpartiets språkrör går ut?
Det finns inte mycket skrivet om Maria Wetterstrand. I den här boken får vi veta mer om hennes uppväxt i Eskilstuna, där hon föddes 1973 och som 15-åring bildade en lokalavdelning av Grön Ungdom. Vid 23 blev hon språkrör för ungdomsförbundet på riksplanet. Hon har en magisterexamen i biologi och har gått en ettårig dramalinje.

Av alla politiker är jag mest nyfiken på Maria Wetterstrand. Jag vill veta hur hon med sin gröna vision vill rädda världen, säger författaren Tonchi Percan. 
Tonchi är frilansjournalist med rötter i Kroatien. Han har under det senaste året jobbat mest för Medierna i p1, men har en bakgrund som utrikesreporter, grävande journalist på svt och redaktör på tv8. Han har arbetat med dokumentärer för tv4, och gjort radioprogram om den nya litteraturen på Balkan.
Jag är själv inte Miljöpartist, men att i den här boken skildra Maria Wetterstrand som människa och politiker känns som en stor utmaning.

  • Utgiven: 2010
  • 254 sidor
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789197854078
Mer om författaren