Image
  • Utgiven: 2023-09-21
  • 272 sidor
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789189205796
  • Formgivare: Eva Karlsson

Hedersförtryck : berättelser från Sverige och världen

Författare: Amineh Kakabaveh, VHEK
Medarbetare: Almström, Birgitta (red.) / Gustavsson, Klas (red.) / Hyllengren, Maria (red.) / Arvidsson, Hans (red.)

"De livsöden som här berättas är hämtade från dagens Sverige, men också från andra länder i världen. Hedersvåld, barnäktenskap, tvångsäktenskap, könsstympning och diskriminering av kvinnor är internationella problem. Vi menar att arbetet mot hedersförtrycket måste vara en central del av kvinnokampen i Sverige men också i det internationella arbetet för mänskliga rättigheter. Antologin vänder sig till alla som i sitt arbete möter människor som lever under hedersnormer, men också till alla dem som vill veta mer om ett av vår tids största jämställdhetshot och samhällsproblem. Sverige är i behov av en bred folkbildningsinsats om hedersnormer och hederskultur. I kampen mot hedersförtryck och diskriminering kommer vi fortsatt att spela en viktig roll. VHEK kommer fortsätta att spela en viktig roll i det långsiktiga arbete som krävs för att bekämpa det hedersrelaterade våldet och förtrycket."
Ur Amineh Kakabavehs förord

Boken ges ut av organisationen Varken hora eller kuvad (VHEK). Bidragen bygger på texter och intervjuer som tidigare publicerats i VHEK:s tidning Förortsfeministen och podcasten Hederspodden. 


Sagt om boken

"Boken ger en bred och detaljerad bild av hedersförtryck i dess många olika former. Den vänder sig till alla som i sitt arbete möter människor som lever under hedersnormer. Som sådan bör den ha ett stort värde, kanske särskilt för förskole- och skolpersonal, sjukvårdspersonal, poliser, lagstiftare och politiker."
Elisabeth Sköns, BTJ


Beställ recensionsexemplar

Pressbilder

Pressbilderna får endast användas vid presentation eller marknadsföring av författarens böcker. Fotograf ska anges vid publicering. För övrig användning eller frågor kontakta publishing@blue.se.

Image

Dela vidare