Image
  • Utgiven: 2021-01-30
  • 368 sidor
  • Format: Inbunden, e-bok
  • ISBN: 9789189205116
  • Formgivare: Eva Karlsson
Mer om författaren

Alma – En kvinnohistoria

Alma – En kvinnohistoria är en historisk roman som spänner över de första sju decennierna på 1900-talet. Berättelsen börjar i ett fattigsverige med avgrundsdjupa skillnader mellan fattig och rik, och skildrar, genom några kvinnoöden, det långsamt framväxande välståndet.

I centrum står Alma, som föds i ett fattigt hem i Dalsland. Redan som barn får hon lära sig att arbeta hårt för sitt levebröd, och vi får följa hennes strävsamma kamp för en bättre tillvaro, genom två världskrig, hungersnöd och pandemi, men också hennes glädjeämnen, sitt möte med kärleken och egna familjebildning.

Almas liv sammanvävs dramatiskt med en annan liten flicka – sondottern Karin som vid 10 månaders ålder en dag, helt oväntat, kommer till Almas hem i en fruktlåda. De båda kvinnornas livsöden lyfts fram med värme och humor, men det finns även brutalitet och bottenlös sorg i berättelsen.


Sagt om boken

"En fin, rak berättelse … Denna tidsbild visar på ett lugnt och harmoniskt språk hur vårt land utvecklats – hur villkoren för vardagslivet sakta ändras för de som inte har så mycket pengar, helt enkelt". Annette Larsson, BTJ

”Eva Martinssons debutroman är att betrakta som ett tidsdokument. Här möter vi ett fattigt Sverige sett ur ett ett kvinnligt perspektiv. Det är klasskillnader och det är ett patriarkalt samhälle där kvinnor är underställda männen. Och där kvinnor och barn drabbas hårdast av fattigdom, hungersnöd och sjukdomar samt krig. Vi får se hur det svenska folkhemmet växer fram med ett ökat välstånd till följd. Som sagt, det här är lärorik läsning och en påminnelse om vårt historiska arv. Vi behöver känna vår historia för att känna vår samtid, tänker jag." Enkoppoenbok

Pressbilder

Pressbilderna får endast användas vid presentation eller marknadsföring av författarens böcker. Fotograf ska anges vid publicering. För övrig användning eller frågor kontakta publishing@blue.se.

Image
Image

Böcker av Eva Martinsson

Image

Dela vidare