Missionären i Lekebruk

Sommaren 1974 bestämmer sig den nyexaminerade läraren Håkan Ågren för att flytta från Stockholm till Lekebruk i Närke. Där, i det lilla samhället, tror han att han ska få möta människor som är vänligare, mjukare och mer jordnära än dem han träffar i storstaden, och att hans pedagogiska ådra ska få blomma ut.Han kunde inte ha mer fel. För i det brutala brukssamhället Lekebruk möter han nepotism, homofobi, en aggressiv motvilja mot förändringar och ett förakt för nollåttor. Håkan är en vek kille, mer van vid stillsamma samtal vid borden på Stockholms kaféer än vid att dricka hembränt ur dunk, köra motocross eller slåss med raggare på parkeringen utanför en logdans.Håkan kämpar, emellanåt inte utan framgång, men dras obevekligt mot sin undergång.

Missionären i Lekebruk är Tomas Erikssons debutbok. Tomas har en bakgrund som journalist och redaktör inom dags- och fackpress, teve och radio.

Sagt om boken

"En hejdlös räcka av kulturkrockar, skildrade med stor insikt och gott berättarhumör (...) lättläst och väldigt rolig."
Anders Palm, BTJ, Bibliotekstjänst
"Det är ett flyt i texten och en frejdig spänst i dialogen och 'Missionären i Lekebruk' är mycket lättläst och underhållande."
Ingeborg Ahlander, Vestmanlands Läns Tidning
"En ovanligt stark debut som på ett klarsynt och roligt sätt skärskådar miljöer och människor."
Nerikes Allehanda
  • Utgiven: 2014
  • 375 sidor
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789186293215
  • Formgivare: Pompe Hedengren
Mer om författaren