John Leander

Image

Biografi

När jag tänker på min motivation till att skriva så brukar jag tänka på skådespelaren Montgomery Clift. Det sägs att han var en särdeles känslig människa och ett talesätt om honom lär lyda att ”om någon annan person plågades en mil bort så kunde han känna det”. Med detta vill jag inte påstå att jag är lika känslig. Däremot att jag som journalist och författare alltid utgår från människors känslor. För mig är mänskliga känslor en lika viktig beståndsdel i sanningen som ”kalla fakta”. Oavsett om jag gör en kort artikel i en landsortstidning, eller skriver en hel bok om ett specifikt tema, så blir det varken bra eller mer sant av att jag ”bortser från känslorna”. Istället utgår jag från dem, för det är ändå alltid de som från början rört om vågorna och väckt vart och ens intresse. Det är kort sagt där roten till historien finns.

Därför har det förstås varit perfekt för mig att skriva de böcker jag gjort hittills. Berättelseböcker om människors betydelsefulla möten i livet (Betydelsefulla möten i idrotten, Du är Betydelsefull, Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar och Betydelsefulla möten – Politiker berättar), samt en biografi om världssimmaren Stefan Nystrand (En simmares själ). När det gäller den senare minns jag att jag sa till Stefan redan i början av arbetet att jag skulle ”sätta hans själ på papper”. Någonting i den stilen blev det också och boken uppfattades säkerligen som annorlunda i sin genre. Så pass att den blev utsedd till årets sportbok i Sverige 2009, vilket jag är mycket stolt över. Det blev så trots att den av någon kännare redan blivit dissad för att jag ”inte skrev ut datum på tävlingar” som det berättas om i boken.

Det finns med andra ord ingen särskild anledning för mig att ändra utgångspunkten för mitt skrivande nu när jag samarbetar med läkaren Sandra af Winklerfelt. Särskilt inte då vi skriver om något så allmängiltigt som hur ångest påverkar människans fysiska välmående. De oerhört spännande fakta som finns kring det vi beskriver får mig att se på människor runt om mig, familj, vänner och alla andra, med nya ögon. Det det får mig att se in i mig själv med en ny blick.
Det får mig att känna och då vill jag också skriva det.

 

Böcker

Image

Hej ångest – Körskola till livet

Ångest är – tvärtemot vad många tycker – varken onormalt eller skamligt. Genom evolutionen har den snarare inneburit ett överlevnadsvärde, som gett oss möjlighet att snabbt upptäcka och reagera på faror.

Detta är grundperspektivet i boken, som är skriven av John Leander och Sandra af Winklerfelt Hammarberg, läkare och specialist i allmänmedicin. Den belyser hur både patienter och vårdpersonal upplever ångest och olika ångestrelaterade symptom och besvär.

Läs mer