Den rättfärdige mördaren

Bokens sju berättelser har en cynisk och dunkel komik som röd tråd. De utspelar sig alla i en mindre svensk stad och beskriver en kärv vardag och några mäns ganska dystra tillvaro. Här finns mannen vars livsleda tvingar honom att begå ett mord, plastikkirurgen som har så mycket till skänks men ingen egen vilja, och den åldrade familjefadern vars bitterhet blivit till livets föda men som blir frälst av en kvinna.

I persongalleriet ingår också den cancersjuke mannen som genom vänskapen med en sjukhuspräst lotsas tillbaka till livet, den evige ungkarlen som betraktar sina grannar, pendlaren som beskriver tillvaron genom en bussresa och mannen vars kärleksrelation sakta faller i bitar.

Berättelserna handlar bland annat om den rädsla och lidande som finns hos många män i vårt samhälle. Män som inte öppet vågar vädra sina innersta tankar och sin vilsenhet i samtiden. Indirekt skildras därigenom manlighetens brister och i slutändan den ständiga friktionen mellan man och kvinna. Men ur det dunkla föds livets ljusglimtar och i det cyniskt dystra kan man se det komiska.

Ur boken

»Mordet ska ske på en sen vardagskväll. Vår intetsägande stad blundar och sover då. Hela Sverige blundar ständigt och sover ofta. Men kriminella avskum vilar inte på nätterna, de sover på dagarna när andra förvärvsarbetar och gör rätt för sig.«
  • Utgiven: 2019
  • 152 sidor
  • Format: Danskt band, e-bok
  • Danskt band ISBN:  9789186293703
  • E-bok ISBN:  9789186293734
  • Omslag:  Eva Karlsson
Mer om författaren