Vingklippt – Den sanna historien om stiftelsen Paradiset

I boken Vingklippt berättar Elisabeth Hermon om sitt liv, hur hon blev misshandlad, hotad och förföljd, men lyckades vända sin skräck till en positiv kraft. Hon byggde upp stiftelsen Trossen för att hjälpa människor i liknande situation.

Men 1992 krossades hennes livsverk när Liza Marklund i Expressen skrev att hon lurade kommuner på pengar som hon stoppade i egen ficka, samtidigt som kvinnorna lämnades åt sitt öde. Polis och åklagare utredde om det fanns skäl till brottsmisstanke och kom fram till att anklagelserna hel saknade grund. Hon friades därmed helt från Liza Marklunds och Mia's anklagelser. Ändå upprepades lögnerna i boken Asyl, som Marklund återigen skrev tillsammans med Mia Eriksson, och i romanen Paradiset, som också filmatiserats.

Än idag lider Elisabeth av vad hon utsattes för för 17 år sedan. Hon har diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom.

- Det går inte att sudda bort vad de gjorde och konsekvenserna för mig och andra oskyldiga som drabbats så någon verklig upprättelse för vad de gjort mot mig kan jag aldrig få, men jag tycker jag förtjänar en förklaring, säger hon.

- Jag vill förhindra att andra råkar ut för samma sak. Och jag vill skapa debatt om hur långt man kan gå i yttrandefrihetens namn och var gränsen går innan utsatta människor får konkret juridisk möjlighet till att föra sin talan och lagens hjälp för att freda sig.

  • Utgiven: 2008
  • 314 sidor
  • Format: Inbunden, e-bok
  • Inbunden ISBN: 9789197738200
  • E-bok ISBN: 9789197854016
Mer om Elisabeth Hermon
Mer om Stefan Lundström