Intervjuer

Några ord med Lasse Kristensson

Lasse Kristensson har skrivit sju noveller som idag, 15 april, ges ut under namnet »Den rättfärdige mördaren och andra berättelser«

Vi börjar med sportfrågan – hur känns det idag?
Spännande förstås, men också lite nervöst. Jag känner mig i grunden inte särskilt bekväm med att stå i fokus, men den 11 maj förfogar vi över Teater Uno – en mindre teaterscen här i Göteborg – och ska ha ett litet event kring boken där.
 
Hur kommer det sig att du började skriva de här berättelserna?
I någon mån är berättelserna naturligtvis baserade på egna erfarenheter men det mesta är berättelser som jag har samlat på mig under många år. Jag beskriver en verklighet som är vanlig men som bara uttrycks i förtroliga miljöer såsom på pubar idrottsklubbar och liknande. Det finns en dunklare sida av tillvaron som det sällan eller aldrig talas öppet om. I synnerhet inte i dagens tabusamhälle. 
 
Vad vill du säga med dina berättelser?
Jag har velat skildra både det komiska och det burleska utifrån en cynisk grund, men också försökt väva in livets ljuspunkter som är värda att ta fasta på. På det viset anser jag att det finns en existentialism i berättelserna som jag hoppas och tror att en hel del människor kan identifiera sig med.
 
Vilka inspirationskällor har du haft?
Jag har alltid tjusats av språkmelodin i god litteratur. Frans G Bengtsson med sin kärnfullhet finns alltid med mig. Även Pär Lagerkvist med sin råa men eleganta realism. Liksom Hjalmar Söderberg och Piraten. Hos samtliga av dessa författare framträder en subtil komik i allvaret. Men naturligtvis inspireras jag av många andra författare.

Att odla i stan

Peter Streijffert som är kock, hängiven odlare av grönsaker och miljökämpe av rang har en egen stadsodling mellan huslängorna i Hammarbyhöjden i Stockholm. Något som ledde honom till att skriva boken »Odla i stan«

Berätta lite om din senaste bok »Odla i stan«, Peter.
– Boken är ett drömprojekt. Att ta ett stort grepp om stadsodling idag med allt vad det innebär av olika odlingstekniker, som hydroponisk odling, hugelbäddar, soldrivna bevattningssystem med mera. Men också att driva de klimatpolitiska frågorna, helt enkelt sätta vår egen odling i ett större politiskt sammanhang. Vilken betydelse kan stadsodlingen ha för våra matvanor, vår livsstil och vår miljö?

Dessa frågor intresserar mig mycket. Jag är verkligen en politisk odlare och jag tror att jag kan förändra världen. Boken ska vara en inspiration till alla som vill odla i stort och i smått. Jag har träffat flera odlare och dessa möten finns med som en viktig del i boken.

Odlandet för mig är hugelbäddar, hydroponisk odling, tidningspapperskrukor, permakultur, biokol och gräsklipp. För min förläggare Stefan som är med i boken är det självvattnande krukor en masse! Jag ville ha fram spännvidden och inte bara föra fram mina egna åsikter .

Många i stan kanske tror att man måste ha en stor trädgård för att odla, vad har du att säga till dem?
– Jag säger hydroponisk odling, alltså odling utan jord. Det kan du göra inomhus året om och det är mycket enklare än att odla konventionellt med jord. Så det kan alla göra. Sen går det utmärkt att odla grönsaker inomhus också eller på fönsterbrädan eller gerillaodla i dungen där borta! Det finns en mängd olika sätt att odla i stan.

Vad kommer du själv satsa på att odla i år? Något nytt?
– Jordärtskockor, vitlök och körsbärskornell satsar jag på. Sen ångar jag på med zucchini, bönor, ärtor, grönkål, palmkål med mera som vanligt!

Lars Torstenson

Image

Vin & novell

Lars Torstenson har lagom till releasen av hans bok »Bränna vass. Och andra berättelser« kommit på ett koncept som förmodligen aldrig funnits tidigare i historien: "Vin & novell".

Vad är tanken med "Vin & novell"? Hur kom du på det?
– Jag har skrivit böcker och gjort vin i över 30 år och ibland har det hänt att jag känt smaken av ett vin i en text, och omvänt, att jag tänkt på en text när jag provat ett vin. Nu vill jag gå till botten med om jag är dubbelt yrkesskadad eller om det faktiskt är så att det går att sätta dryck till en viss text. Jag har därför försökt matcha framförallt vin till flertalet berättelser i novellsamlingen »Bränna vass.«. Min förhoppning är att de som deltar i försöket kommer gilla det de hör och känner.

Vad är det för vin vi får smaka?
– ”Les Lauzeraies”, ett ekologiskt rosévin från det lilla området Tavel, granne med Châteauneuf-du-Pape och en av världens äldsta appellationer. Det här vinet har flera gånger utsetts till ”Årets rosé” av Sveriges vinskribenter, senast 2018. Extra kul för mig som är med och slutblendar vinet varje år. Vidare ”Les Sorts”, också ett vin jag funnits med på på ett litet hörn. Från höghöjds-appellationen Montsant i södra Katalonien. Sist men inte minst en tredje dryck som jag håller hemlig tills det är dags …

Passar vinerna särskilt bra till de noveller du har tänkt läsa?
– Ingen release utan mingel och som våren väntar om hörnet minglar vi med rosévinet ”Les Lauzeraies”. Sedan är min tanke att ”Les Sorts” och det hemliga vinet ska fungera bra till de båda texter jag kommer läsa.

Förväntningar?
– Inga egentligen, men det är kul om den som deltar precis som jag uppfattar att de utvalda vinerna och texterna fungerar ihop. En högtflygande förväntning är förstås framtida biblioteksbarer eller vinbarer med bibliotek där en sommelierutbildad bibliotekarie eller en litteraturkunnig sommelier rekommenderar dryck till noveller och dikter som kan avnjutas i hörlurar medan drycken sakta inmundigas.

Sakina Ntibanyitesha

Image

Ett ofattbart stort projekt

»Att skriva en bok kräver enormt mycket jobb, kraft och hjälp från olika håll. Att skriva en bok på ett språk som inte är ens modersmål är ett nästan ofattbart stort projekt.«

Det säger Sakina Ntibanyitesha som den 15 oktober kommer med sin fjärde bok på svenska.

Hon kom som FN-flykting till Sverige 2003 tillsammans med sin son, från krigets Kongo-Kinshasa. Samtidigt som hon utbildade sig till undersköterska började hon skriva om sitt liv, dels för att hjälpa andra i liknande situation, dels för att själv orka leva.

»Jag bara skrev och grät. Grät och skrev«, säger hon.

Hennes första bok Ormbarn handlar om hennes barndom i Burundi. I den andra boken Farligare än djur, skildrar hon sina upplevelser i kriget. Bok nummer tre Krig i paradiset är en roman om tre flyktingöden. Och nu kommer alltså den tredje delen i hennes självbiografi, Zingele.

Saleh Vallander

Image

En inre resa

När Saleh Vallander gick sitt tredje år på läkarprogrammet hamnade han i en livskris som ledde till ett studieuppehåll där han gav sig ut på en inre och yttre resa. Han lärde sig allt han kunde finna om meditation och skrev sedan boken 72 mediationer – för dig som inte har tid att meditera.

Idag har han återupptagit sina studier och har fått tillbaka sin energi, berättar han i en intervju i Läkartidningen nyligen.

»Meditation kan vara till stor hjälp i att förebygga stress och utmattning. Den hjälper personer att finna en inre ro och förankring, samtidigt som de kan utföra sina vardagliga aktiviteter. Man blir mer koncentrerad i det man gör och utför sina uppgifter effektivare. En meditatör förvärvar en avslappnad sorts intensitet som är väldigt värdefull i jobbet. Meditation handlar varken om att aktivt göra någonting eller om att endast sitta stilla med slutna ögon och inte tänka på någonting. Det handlar om att verkligen kunna transformera sitt liv till det bättre genom att vara medveten om alla situationer som uppstår.«

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra författare och böcker. Välj vilken utskickslista som passar dig bäst.

Arbetar du inom media, klicka här.

Arbetar du inom bokhandel och bibliotek, klicka här.

Är du författare eller intresserad av att skriva, klicka här.