Intervjuer

Bokashi - trendig kompost som hjälper miljön

Odlingsprofilen Peter Streijffert är aktuell med »Bokashi - för en bättre jord«. En bok som på ett enkelt och tydligt sätt hjälper miljömedvetna odlare att komma igång med det som just nu är en av de hetaste trenderna inom trädgårdsskötsel.

Varför har du skrivit en bok om bokashi?

Jag märkte på sociala medier och på mina föreläsningar att det fanns många kunskapsluckor i ämnet. Framför allt var många låsta vid att det skulle vara hinkar med kran, bokashiströ osv, men samtidigt verkade de inte förstå det fundamentala med bokashi. Så jag ville skriva en bok som täpper till de där luckorna och samtidigt inspirera de som inte har en susning om vad detta är.

Dessutom kändes det angeläget att skriva en hoppfull bok i dessa lätt dystopiska tider. En bok som ger var och en av oss känslan att vi kan göra skillnad till det bättre, genom att binda kol i jorden med hjälp av bokashi och biokol

Hur har responsen varit så här långt på din nya bok?

Mycket bra, tack. Intresset för bokashi bara växer och växer så behovet för boken är tydligt.

Berätta lite om ditt miljöintresse.

Jag är luststyrd även när det gäller mitt miljöintresse. Precis som med min odling. Jag vet att rådjuren äter upp en del av mina grönsaker, liksom mördarsniglarna och kållarverna. Jag vet också att ogräset har sin beskärda del i mina odlingar. Men jag fokuserar inte på detta, jag ser till allt det fantastiskt fina som odlingen ger på alla sätt. Som livsmiljö, näringskälla och klimaträddare.

Jag har kompisar som menar att det inte har någon betydelse vad var och en av oss gör - jag tycker precis tvärt om. Vi kan var och en av oss göra skillnad till det bättre. Om alla köpte så mycket ekologiskt som de bara kan, cyklade istället för att ta bilen och slutade slänga bort mat. Ja, då skulle våra liv förbättras oerhört. Jag går på lust och jag är obotligt optimistisk. Bland annat för att jag vet att det jag gör, mina handlingar i vardagen, gör en himla skillnad!

Mathias bästa skrivtips

Mathias Alm är aktuell med den historiska romanen »Nytt land« och delar här med sig av några tips och erfarenheter kring sitt skrivande.

Vilka är dina tre bästa skrivtips?

  1. Planera ditt skrivande. Skriv en ordentlig synopsis, så att du vet vart din berättelse skall ta vägen. Då har du en lina att hålla dig till, även om du alltid kan avvika längs vägen.

  1. Tänk inte på vad du tror förväntas av dig. Skriv från hjärtat och låt lusten vara din drivkraft. Då kan din text bli personlig och det du lämnar ifrån dig är en del av dig själv.

  1. Innan du lämnar ifrån dig ett manus, arbeta igenom det ordentligt. Som ny författare har du inte råd att lämna in ett slarvigt manus. Du får bara en chans att ge ett första intryck.

Hur får man tid att skriva när man har ett annat krävande jobb också?

Att skriva samtidigt som man har ett annat jobb kan vara knepigt. Men det gäller att prioritera. Genom att avsätta en viss tid så ofta som möjligt, kan man skapa utrymme för skrivande. Att skriva varje dag är ett bra mål, även om det inte blir så mycket. Då är det lättare att stanna kvar i sin berättelse och hålla den levande. Min första bok tog sammanlagt fem år att skriva. det måste få ta tid.

Hur har det varit att bli utgiven på Blue Publishing?

Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en jättefin bok och jag är jättenöjd.

Några ord med Lasse Kristensson

Lasse Kristensson har skrivit sju noveller som idag, 15 april, ges ut under namnet »Den rättfärdige mördaren och andra berättelser«

Vi börjar med sportfrågan – hur känns det idag?
Spännande förstås, men också lite nervöst. Jag känner mig i grunden inte särskilt bekväm med att stå i fokus, men den 11 maj förfogar vi över Teater Uno – en mindre teaterscen här i Göteborg – och ska ha ett litet event kring boken där.
 
Hur kommer det sig att du började skriva de här berättelserna?
I någon mån är berättelserna naturligtvis baserade på egna erfarenheter men det mesta är berättelser som jag har samlat på mig under många år. Jag beskriver en verklighet som är vanlig men som bara uttrycks i förtroliga miljöer såsom på pubar idrottsklubbar och liknande. Det finns en dunklare sida av tillvaron som det sällan eller aldrig talas öppet om. I synnerhet inte i dagens tabusamhälle. 
 
Vad vill du säga med dina berättelser?
Jag har velat skildra både det komiska och det burleska utifrån en cynisk grund, men också försökt väva in livets ljuspunkter som är värda att ta fasta på. På det viset anser jag att det finns en existentialism i berättelserna som jag hoppas och tror att en hel del människor kan identifiera sig med.
 
Vilka inspirationskällor har du haft?
Jag har alltid tjusats av språkmelodin i god litteratur. Frans G Bengtsson med sin kärnfullhet finns alltid med mig. Även Pär Lagerkvist med sin råa men eleganta realism. Liksom Hjalmar Söderberg och Piraten. Hos samtliga av dessa författare framträder en subtil komik i allvaret. Men naturligtvis inspireras jag av många andra författare.

Att odla i stan

Peter Streijffert som är kock, hängiven odlare av grönsaker och miljökämpe av rang har en egen stadsodling mellan huslängorna i Hammarbyhöjden i Stockholm. Något som ledde honom till att skriva boken »Odla i stan«

Berätta lite om din senaste bok »Odla i stan«, Peter.
– Boken är ett drömprojekt. Att ta ett stort grepp om stadsodling idag med allt vad det innebär av olika odlingstekniker, som hydroponisk odling, hugelbäddar, soldrivna bevattningssystem med mera. Men också att driva de klimatpolitiska frågorna, helt enkelt sätta vår egen odling i ett större politiskt sammanhang. Vilken betydelse kan stadsodlingen ha för våra matvanor, vår livsstil och vår miljö?

Dessa frågor intresserar mig mycket. Jag är verkligen en politisk odlare och jag tror att jag kan förändra världen. Boken ska vara en inspiration till alla som vill odla i stort och i smått. Jag har träffat flera odlare och dessa möten finns med som en viktig del i boken.

Odlandet för mig är hugelbäddar, hydroponisk odling, tidningspapperskrukor, permakultur, biokol och gräsklipp. För min förläggare Stefan som är med i boken är det självvattnande krukor en masse! Jag ville ha fram spännvidden och inte bara föra fram mina egna åsikter .

Många i stan kanske tror att man måste ha en stor trädgård för att odla, vad har du att säga till dem?
– Jag säger hydroponisk odling, alltså odling utan jord. Det kan du göra inomhus året om och det är mycket enklare än att odla konventionellt med jord. Så det kan alla göra. Sen går det utmärkt att odla grönsaker inomhus också eller på fönsterbrädan eller gerillaodla i dungen där borta! Det finns en mängd olika sätt att odla i stan.

Vad kommer du själv satsa på att odla i år? Något nytt?
– Jordärtskockor, vitlök och körsbärskornell satsar jag på. Sen ångar jag på med zucchini, bönor, ärtor, grönkål, palmkål med mera som vanligt!

Lars Torstenson

Image

Vin & novell

Lars Torstenson har lagom till releasen av hans bok »Bränna vass. Och andra berättelser« kommit på ett koncept som förmodligen aldrig funnits tidigare i historien: "Vin & novell".

Vad är tanken med "Vin & novell"? Hur kom du på det?
– Jag har skrivit böcker och gjort vin i över 30 år och ibland har det hänt att jag känt smaken av ett vin i en text, och omvänt, att jag tänkt på en text när jag provat ett vin. Nu vill jag gå till botten med om jag är dubbelt yrkesskadad eller om det faktiskt är så att det går att sätta dryck till en viss text. Jag har därför försökt matcha framförallt vin till flertalet berättelser i novellsamlingen »Bränna vass.«. Min förhoppning är att de som deltar i försöket kommer gilla det de hör och känner.

Vad är det för vin vi får smaka?
– ”Les Lauzeraies”, ett ekologiskt rosévin från det lilla området Tavel, granne med Châteauneuf-du-Pape och en av världens äldsta appellationer. Det här vinet har flera gånger utsetts till ”Årets rosé” av Sveriges vinskribenter, senast 2018. Extra kul för mig som är med och slutblendar vinet varje år. Vidare ”Les Sorts”, också ett vin jag funnits med på på ett litet hörn. Från höghöjds-appellationen Montsant i södra Katalonien. Sist men inte minst en tredje dryck som jag håller hemlig tills det är dags …

Passar vinerna särskilt bra till de noveller du har tänkt läsa?
– Ingen release utan mingel och som våren väntar om hörnet minglar vi med rosévinet ”Les Lauzeraies”. Sedan är min tanke att ”Les Sorts” och det hemliga vinet ska fungera bra till de båda texter jag kommer läsa.

Förväntningar?
– Inga egentligen, men det är kul om den som deltar precis som jag uppfattar att de utvalda vinerna och texterna fungerar ihop. En högtflygande förväntning är förstås framtida biblioteksbarer eller vinbarer med bibliotek där en sommelierutbildad bibliotekarie eller en litteraturkunnig sommelier rekommenderar dryck till noveller och dikter som kan avnjutas i hörlurar medan drycken sakta inmundigas.

Sakina Ntibanyitesha

Image

Ett ofattbart stort projekt

»Att skriva en bok kräver enormt mycket jobb, kraft och hjälp från olika håll. Att skriva en bok på ett språk som inte är ens modersmål är ett nästan ofattbart stort projekt.«

Det säger Sakina Ntibanyitesha som den 15 oktober kommer med sin fjärde bok på svenska.

Hon kom som FN-flykting till Sverige 2003 tillsammans med sin son, från krigets Kongo-Kinshasa. Samtidigt som hon utbildade sig till undersköterska började hon skriva om sitt liv, dels för att hjälpa andra i liknande situation, dels för att själv orka leva.

»Jag bara skrev och grät. Grät och skrev«, säger hon.

Hennes första bok Ormbarn handlar om hennes barndom i Burundi. I den andra boken Farligare än djur, skildrar hon sina upplevelser i kriget. Bok nummer tre Krig i paradiset är en roman om tre flyktingöden. Och nu kommer alltså den tredje delen i hennes självbiografi, Zingele.

Saleh Vallander

Image

En inre resa

När Saleh Vallander gick sitt tredje år på läkarprogrammet hamnade han i en livskris som ledde till ett studieuppehåll där han gav sig ut på en inre och yttre resa. Han lärde sig allt han kunde finna om meditation och skrev sedan boken 72 mediationer – för dig som inte har tid att meditera.

Idag har han återupptagit sina studier och har fått tillbaka sin energi, berättar han i en intervju i Läkartidningen nyligen.

»Meditation kan vara till stor hjälp i att förebygga stress och utmattning. Den hjälper personer att finna en inre ro och förankring, samtidigt som de kan utföra sina vardagliga aktiviteter. Man blir mer koncentrerad i det man gör och utför sina uppgifter effektivare. En meditatör förvärvar en avslappnad sorts intensitet som är väldigt värdefull i jobbet. Meditation handlar varken om att aktivt göra någonting eller om att endast sitta stilla med slutna ögon och inte tänka på någonting. Det handlar om att verkligen kunna transformera sitt liv till det bättre genom att vara medveten om alla situationer som uppstår.«

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra författare och böcker. Välj vilken utskickslista som passar dig bäst.

Arbetar du inom media, klicka här.

Arbetar du inom bokhandel och bibliotek, klicka här.

Är du författare eller intresserad av att skriva, klicka här.