Funkisar – folkgruppen med det lilla extra

Funkisar - personer med funktionsnedsättningar - är världens största minoritet. I Sverige är de cirka 1,8 miljoner till antalet - vilket är en halv miljon fler än alla utrikesfödda svenskar och motsvarar hela Botswanas befolkning. Trots detta råder medieskugga över "funkisvärlden". De lämnas utanför debatterna om jämlikhet och integration och märkligt nog omfattas de inte av lagen om hets mot folkgrupp. 

Nicole Kling är journalist och syster till Larry Kling som har Downs syndrom. I boken delar hon med sig av sina erfarenheter av att försöka göra personer med funktionsnedsättningar mer närvarande i mediasverige. Hon beskriver också hur det är att växa upp med samhällets fördomar och ställer viktiga frågor om varför funkisar så ofta lämnas utanför samhällsdebatten. 

Boken tar upp en rad aktuella samhällshändelser, attityder och språkbruk. Nicole Kling går till botten med varför lyteskomik vinner mark, samtidigt som moralpanik utbryter när Ica-Jerry gör entré i tv-rutan. Hon dyker ner i lingvistikens värld och reder ut hur språket avslöjar våra egentliga värderingar om funkisar. Hon resonerar kring fosterdiagnostikens påverkan på mångfald och driver tesen om alla människors lika värde. 

Målgruppen för boken är alla som intresserar sig för samhällsfrågor och som vill lära sig mer om funkisars situationer. Inte minst riktar den sig till de 1,8 miljoner svenskar som lever med någon form av funktionsnedsättning och till alla deras familjemedlemmar och vänner.

  • Utgiven: 2011
  • 149 sidor
  • Format: Danskt band, E-bok
  • Danskt band ISBN: 9789186293109
  • E-bok ISBN: 9789186293123
  • Formgivare: Rikard Uddenberg
Mer om författaren