Hej ångest

Titel: Hej ångest – Körskola till livet
Författare: Sandra af Winklerfelt Hammarberg och John Leander
ISBN: 9789186293055
Utgivningsår: 2011

Ångest är – tvärtemot vad många tycker – varken onormalt eller skamligt. Genom evolutionen har den snarare inneburit ett överlevnadsvärde, som gett oss möjlighet att snabbt upptäcka och reagera på faror.

Detta är grundperspektivet i boken, som är skriven av journalisten John Leander och Sandra af Winklerfelt Hammarberg, läkare och specialist i allmänmedicin. Den belyser hur både patienter och vårdpersonal upplever ångest och olika ångestrelaterade symptom och besvär, som smärtor, hjärtklappning, andnöd, utmattning, med mera.

- Nio av tio av mina patienter på vårdcentralen har oklara symptom som jag sällan hittar en mätbar eller objektiv förklaring till. Ändå är deras lidande minst lika svårt som många med ”riktiga” sjukdomar, säger Sandra.

- Med titeln ”Hej Ångest” vill vi visa på att man med rätt verktyg kan lära sig se och hantera sin ångest, istället för att lägga stor kraft på att försöka undvika den eller som sjukvårdspersonal bara försöka ta bort den.

Boken bygger på den framgångsrika behandling, baserad på KBT i grupp, som Sandra har utvecklat i samarbete med Ångestprogrammet, PsykiatriCentrum Karolinska och vårdcentralen Kronan i Sundbyberg. Den vänder sig både till patienter med ångestbesvär och till alla de läkare de möter i primärvården.

Sandras metod testas nu på flera vårdcentraler och hon är en efterfrågad föredragshållare i hela landet.

Köp boken direkt av förlaget på stefan@blue.se, eller av en internethandel till bäst pris här.